0900-9203 (€ 0,45 pm)
0

Johan Cruijff krijgt eigen musical; 14, de Musical

Johan Cruijff, Neêrlands beste voetballer ooit, krijgt een eigen musical. In september 2021 gaat 14, de Musical in het AFAS Theater in Leusden in première. Cruijff overleed op 24 maart 2016, 68 jaar oud. De wereldpremière is op zaterdag 25 september en de kaartverkoop start op dinsdag 9 maart!

Het moet een musical worden over ambitie, liefde en vriendschap, maar ook over jaloezie, eenzaamheid en verraad. Tom de Ket, regisseur en schrijver van de musical, in het NOS Radio 1 Journaal: "Iedereen weet dat Cruijff een mening had over alles, maar dat hij zich ook onbegrepen voelde."

Het maken van een productie over het leven van Cruijff stond al jaren op het verlanglijstje van de regisseur. "Als je je verdiept in zijn leven is het net een roman. Zijn levensverhaal is complex en dramatisch en dat leent zich heel goed voor het theater." De regisseur doelt hiermee op de turbulente levensloop van Cruijff, die het als voetballer en trainer wereldfaam genoot.

"Het was een man met een enorme drive. Cruijff wilde onafhankelijk worden, en de enige manier waarop hij dat kon doen was door te voetballen", zegt De Ket. Met zijn schoonvader als zaakwaarnemer, speelde een fortuin bij elkaar.

Toen hij het gespaarde geld op advies van Michel Baselevich, een 'vriend' van de familie Cruijff, investeerde in de varkensfokkerij, ging het mis. Na jaren van oplichting en verkeerde beleggingen was er van het kapitaal van Cruijff nog weinig over. Maar hij rechtte zijn rug en voetbalde opnieuw een vermogen bij elkaar.

Een rol die volgens de regisseur niet kan ontbreken is die van Danny, Cruijffs vrouw. "Die waren ontzettend aan elkaar gewaagd. Het knetterde af en toe maar haar sterke persoonlijkheid en uitgesproken meningen zorgden er mede voor dat het magere jongetje uit Betondorp de legende werd die we kennen." 

Wie de rol van Johan zal spelen is nog niet bekend. Maar hij hoeft niet te kunnen zingen. In overleg met het management van Cruijff is afgesproken dat de voetballer in de musical voornamelijk praat, en natuurlijk voetbalt. "Door het hitje dat hij heeft gehad weet iedereen dat Johan niet kon zingen, dus dat zou potsierlijk zijn", zegt de regisseur. "Maar zijn beroemde uitspraken zullen zeker terug te horen zijn."